Κόλιαντα -Έθιμο των Χριστουγέννων



Με την ονομασια "Κολιαντα" που σημαινει κάλαντα απανταται το εθιμο που συνηθιζεται ακομα στο Νεο Μοναστηρι την προπαραμονη των Χριστουγεννων!
Μικρα παιδια και εφηβοι μολις πεσει το σκοταδι επισκεπτονται ολα τα σπιτια του χωριου βαστωντας στο χερι τους μεγαλα και χοντρα και γερα ξυλα ,τα οποια χτυπουν με δυναμη(δημιουργοντας δυνατο κροτο) ,στο κατωφλι (ξεστρωχι) του σπιτιου φωναζοντας πολυ δυνατα ωστε ν ακουσουν οι νοικοκυραιοι και να βγουν εξω : " Κόλιαντα ...Κόλιαντα " ..

Η νοικοκυρα τοτε εμφανιζεται στη πορτα κι αφου ανταλλαξουν ευχες για καλες γιορτες τους τραταρει τα ζεστα νοστιμα "Κόλιαντα" τα οποια ειναι τηγανισμενη στρογγυλή ζυμη (κατι σα λουκουμαδες) πασπαλισμενα με ζαχαρη ή μελι ! Αυτο ηταν το πατροπαραδοτο κερασμα ,το οποιο συνεχιζουν να φτιαχνουν στο χωριο ειδικα εκεινο το βραδυ !!!


Τα υλικα του ειναι πολυ απλα :

  • Αλευρι 1 κιλο μαλακο
  • Μαγια 1 φακελακι μεσα σε χλιαρο νερο (1 νεροποτηρο)
  • Λιγο αλατακι (μισο κουταλακι)
  • Ενα κουταλακι του γλυκου ζαχαρη
  • Λαδι 2 κουταλιες
  • Ξυδι μισο κουταλακι

Ζυμωνουμε μαζι ολα τα υλικα και αφηνουμε τη ζυμη μεχρι να φουσκωσει πολυ καλα .Μετα τα πλαθουμε στρογγυλα σα τους λουκουμαδες και τ αφηνουμε σε λιγο αλευρωμενη επιφανεια ωστε να ξαναφουσκωσουν λιγακι ακομα πριν τα τηγανησουμε σε καυτο κι αρκετο λαδι .Δε χρειαζονται πολυ τηγανισμα .Μολις ροδοκοκκινησουν κι απο τις δυο πλευρες τα βγαζουμε .Οπως τα εχουμε στη χριστουγεννιατικη πιατελα μας τα περιχυνουμε με μπολικο μελι ,κανελα ή ζαχαρη ,αναλογα την ορεξη μας !

Δεν ειναι καθολου δυσκολη συνταγη δοκιμαστε την !!!

ΚΟΛΙΑΝΤΑΑΑΑΑΑΑΑΑΑ........
Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment