“The unique man” Σταύρος Μαργαρίτης , ο Έλληνας που γνωρίζει ολόκληρος ο κόσμος!!!





Ο Σταύρος Μαργαρίτης ξεκίνησε ως κυνηγός καγκουρό στην Αυστραλία κι έγινε θρύλος στη μακρινή αυτή ήπειρο γνωστός σε όλους με το όνομα “ The Greek” . Γεννημένος σε ένα ορεινό χωριουδάκι της Φωκίδας ,τη Βουνιχώρα , λίγα χιλιόμετρα έξω από το Γαλαξίδι το 1937 μετανάστευσε λόγω ανέχειας στη μακρινή ήπειρο μόλις 16 χρονών. Η ζωή του “ unique” man όπως έγινε γνωστός μέσα από το βιβλίο του συγγραφέα Kevin Hallewell που του αφιέρωσε ένα βιβλίο με τον τίτλο “Stavros- A Unique Man” όχι μόνο έχει καταγραφεί μα έχει γίνει και τραγούδι στην Αυστραλία .



Όπως ο ίδιος έχει δηλώσει τα παιδικά του χρόνια υπήρξαν δύσκολα καθώς μεγάλωσε κατά τη διάρκεια μιας εξαιρετικά άσχημης περιόδου για την Ελλάδα ,του Δευτέρου Παγκοσμίου πολέμου αλλά και του Εμφυλίου που ακολούθησε. Γι΄ αυτό το λόγο αποφασίζει στη τρυφερή ηλικία των εφηβικών του χρόνων να μεταναστεύσει ψάχνοντας καλύτερες συνθήκες ζωής στη μακρινή ήπειρο των καγκουρό.
Μετά από 30 μέρες ταξιδιού φτάνει στο Saint George μια πόλη κοντά στο Queensland της Αυστραλίας όπου εκεί διιέμενε ένας θείος του ιδιοκτήτης κάποιου καφέ . Ο Σταύρος δούλεψε πολύ σκληρά ,έκανε πολλές και διαφορετικές δουλειές και με πολύ χαμηλό μισθό. Δούλεψε ως ξυλουργός, σερβιτόρος ,παίκτης του rugby αλλά και σα boxer. Στη τελευταία του δουλειά ως κουρέας συνδύασε και το κυνήγι των καγκουρό .Την ημέρα ήταν ένας απλός κουρέας και τα βράδια κυνηγούσε καγκουρό . Υπήρξε τόσο επιδέξιος κυνηγός που στο ενεργητικό του μετρά πάνω από 1.000.000 καγκουρό. Αν και σε μας εδώ στην Ελλάδα ,σήμερα ,που το διαβάζει κάποιος μπορεί να σοκάρει αυτού του είδους η δραστηριότητα φαίνεται πως για τους Αυστραλούς δεν ισχύει το ίδιο ή τουλάχιστον δεν ίσχυε για κείνη την εποχή. Αυτό φαίνεται από τον τρόπο με τον οποίο τον αντιμετωπίζουν έως σήμερα καθώς τον θεωρούν έναν ζωντανό θρύλο. 

Εντωμεταξύ γίνεται ιδιοκτήτης ενός κέντρου Solarium (Tan House) με τη φίρμα “KATRAMATOS & CO”. Όπως ο ίδιος ο αδερφός του που ζει στο Γαλαξείδι μου έχει εκμυστηρευτεί το όνομα της εταιρείας προέρχεται από τη παλιά ονομασία του επιθέτου της οικογένειας όπως εκείνη ηταν γνωστή πριν αρχίσουν να χρησιμοποιούν πια το επιθετο Μαργαρίτης. H εταιρία αυτή έφτασε  να απασχολεί γύρω στα 250 άτομα η οποία συνεχίζει έως και σήμερα την επιτυχημένη δραστηριότητά της . Ως αποτέλεσμα αυτής της επιχειρηματικής του επιτυχίας όλοι τον αντιμετωπίζουν , τον σέβονται και τον τιμούν ως “The Greek”.
Ο κ. Σταύρος Μαργαρίτης είναι παντρεμένος και έχει δυο κόρες. Παρόλη την επιχειρηματική του δραστηριότητα στην δεύτερη πατρίδα του ποτέ δε ξέχασε τη μητέρα πατρίδα ,την Ελλάδα. Μόλις άρχισε να κερδίζει αρκετά χρήματα ξεκίνησε τα ταξίδια του στην Ελλάδα. Εκεί συνειδητοποίησε πόσο του έχει λείψει τόσο η πατρίδα όσο κι η οικογένειά του. Έτσι σε κάποιο ταξίδι παίρνει μαζί του τους γονείς του στην Αυστραλία.





Παράλληλα στο διάστημα αυτό έχει ξεκινήσει ένα ασυνήθιστο χόμπυ. Του αρέσει κι ασχολείται με τη χαρακτική αυγών Εmu (http://australianmuseum.net.au/Emu/ ) .

Ο κύριος Σταύρος καταφέρνει να εξελίξει τα αυγά του ζώου αυτού που έχει πολλά κοινά με τη γνωστή μας στρουθοκάμηλο σε έργα υψηλής τέχνης . Τα εξαιρετικά και μοναδικά έργα τέχνης του με την απίστευτη τεχνοτροπία έχουν εκτεθεί σε φημισμένες γκαλερί σ΄ όλο τον κόσμο . Αυτή τη στιγμή στο Queensland λειτουργεί μουσείο με τα εκθέματά του όπου εκατοντάδες επισκέπτες καθημερινά έχουν τη δυνατότητα να τα δουν και να τα θαυμάσουν από κοντά . Αξίζει να επισημανθεί πως όλοι οι τουριστικοί οδηγοί στην Αυστραλία αναφέρονται στο μουσείο ως ένα από τα σπουδαιότερα αξιοθέατα της περιοχής. Αυτός ο « μοναδικός άντρας » όπως αναφέρονται σ΄ εκείνον και τον γνωρίζουν όλοι στην Αυστραλία είναι ο Έλληνας Σταύρος Μαργαρίτης .

Οι  παραπάνω πληροφορίες προέρχονται από το  http://au.greekreporter.com  



Steve carves the Emu egg to produce the designs below. 
The EMU egg has up to 10 layers to work with. The eggs with the cream texture
 is a combination 
of the shell colouring and the lacquer inside the egg. (aged) 
The egg would cost up to $1500.00 to buy. 

Three of the many engraved emu eggs on display. No paint is used -
different shades are achieved by varying the depth of the engraving.




Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment