Εναλλακτικός τουρισμός : μια ανεξάντλητη πηγή από ιδέες

  

   Αναρωτιέμαι πόσα πράγματα με έναν διαφορετικό τρόπο  σκέψης  θα μπορούσαν να δράσουν πλήρως αποδοτικά  για τη χώρα μας .Κάποιοι σίγουρα το εφαρμόζουν ήδη, θεωρώ όμως ότι θα μπορούσαν πολλοί περισσότεροι . Κτηνοτρόφοι , δημιουργοί που δραστηριοποιούνται στο χώρο των παραδοσιακών επαγγελμάτων και στον ευρύτερο αγροτικό κόσμο μπορούν κάλλιστα να ενταχθούν στο κομμάτι που συνηθίζεται πια να λέμε εναλλακτικό τουρισμό.
Οι απρόσωπες πόλεις δημιούργησαν γενιές ανθρώπων ξεκομμένων τελείως από τον φυσικό τρόπο ζωής οι οποίες όμως επιθυμούν  την προσωρινή έστω επανένταξή σ΄αυτόν . Γιατί  όχι λοιπόν να μη δίνεται η ευκαιρία στον αστό εκείνον που επιθυμεί να συνδυάσει τις διακοπές του με κάτι περισσότερο από κείνο που οι κλασικές διακοπές του προσφέρουν; Είναι βέβαια θέμα οπτικής και προσωπικής ανάγκης του καθένα από μας πως ορέγεται να διαθέσει το χρόνο των διακοπών του. Ωστόσο από εμπειρία διαπιστώνω πως ένα αρκετά μεγάλο μέρος του πληθυσμού προτιμά τις εναλλακτικές λύσεις  . Το παρήγορο είναι πως όλο και περισσότεροι άνθρωποι αναζητούν και διάκεινται θετικά προς αυτή τη μορφή  τουρισμού που γιατί όχι θα μπορούσε να θεωρηθεί μια πολύ καλή ευκαιρία για ιδιαιτέρου φύσεως διασκέδαση. Το σίγουρο είναι πως η προτίμησή τους οδηγεί να βιώσουν κάτι εντελώς  διαφορετικό από τις συνήθειές τους.
    Σκεφτείτε μόνο  κάποιον που οδηγεί στη πόλη να ανέβει και ειδικά για πρώτη φορά σε τρακτέρ .Να «τραβήξει» την πρώτη του αυλακιά στο χωράφι.  Να σκάψει ή να φυτέψει για πρώτη του φορά αντάμα με το παραγωγό όλα εκείνα που προμηθεύεται έτοιμα και καλοπακεταρισμένα από την αγορά της πόλης. Να κλαδέψει , να μαζέψει ελιές  ή μέλι , να ψαρέψει, να αλέσει , να κατασκευάσει  διάφορα εργαλεία και προϊόντα και γενικά  να έρθει σε επαφή με  τη διαδικασία της παραγωγής  των αγαθών που χρησιμοποιεί. Να αλείψεις τα χέρια σου με το πηλό του  αγγειοπλάστη σε ένα παραδοσιακό εργαστήρι  και να δημιουργήσεις το δικό σου μοναδικό καλλιτέχνημα νομίζω πως είναι μια εμπειρία ξεχωριστή.  Μ΄ αυτό  τον τρόπο επαναπροσδιορίζουμε μάλιστα τις  απόψεις μας κι εκτιμούμε διαφορετικά τον κόπο που έχει μια παραγωγική διαδικασία.Για μας που δεν έχουμε αρμέξει ποτέ μας μια γελάδα ,ένα προβατάκι  δε μπορούμε καν να φανταστούμε την αίσθηση. Ποιος μπορεί να αρνηθεί ακόμα. πως  ένα πρωινό ξύπνημα με υπόκρουση τους ιδιαίτερους  ήχους και τα  χρώματα της φύσης ,δε μπορεί να σου ξυπνήσει  έντονα συναισθήματα ευφορίας.




Φίλοι έλληνες παραγωγοί και επαγγελματίες  που δραστηριοποιείστε σε διάφορους τομείς  σκεφτείτε αυτή την ανάγκη του σύγχρονου ανθρώπου και  δώστε του τη δυνατότητα να επανεκτιμήσει τις χαμένες αξίες της μιας κουλτούρας που ίσως και να αγνοεί.  Ένας τέτοιος σχεδιασμός δε χρειάζεται από πλευράς σας τόσο μεγάλο οικονομικό υπόβαθρο όσο μεράκι κι ευσυνειδησία . Ο κτηνοτρόφος δε χρειάζεται να ανεγείρει ένα ξενοδοχειακό συγκρότημα αλλά να δημιουργήσει στο χώρο του ένα κατάλυμα με απλότητα, παραδοσιακό και καθαρό .Στο ύφος πάντα που συνάδει με τη δραστηριότητα που ασκεί. Εξάλλου εκείνοι για αυτούς τους λόγους ακριβώς  θα προτιμήσουν εσάς κι όχι ένα  από τα  πεντάστερα ξενοδοχεία με όλες στις σχετικές ανέσεις. Φίλοι παραγωγοί  φερθείτε σ τους φιλοξενούμενούς σας  σα να είναι μέλη της οικογένειάς σας. 

Η ανθρώπινη επαφή  είναι  κάτι ανεκτίμητο  και κείνο που όλοι μας περισσότερο κι απ’ όλα τα αγαθά έχουμε ανάγκη. Προσφέρετέ τους  ό,τι καλύτερο  διαθέτετε .Μοιραστείτε τα μαζί τους όπως τα μοιράζεστε με τους οικείους  σας και τους αγαπημένους σας φίλους. Γνωρίστε τους τον τόπο σας την ιστορία του και τις φυσικές του ομορφιές . Γνωρίστε τους τους ανθρώπους του χωριού σας .Είναι άπειρα όλα κείνα που μπορούμε ως άνθρωποι να μοιραστούμε.   Μια πίτα φτιαγμένη με μεράκι κι από παραδοσιακό φύλλο ,ζεστή κι αχνιστή κατευθείαν από τον ξυλόφουρνό σας σίγουρα  θα χαραχθεί  στη μνήμη των μουσαφίρηδων .
 Γνωρίστε τους τα προϊόντα
του μόχθου σας  ώστε να εκτιμηθούν και να αποτελέσουν όχι μόνο μια νέα εμπειρία αλλά να γίνουν και κομμάτι  των μελλοντικών τους επιλογών. 
  Ο εναλλακτικός τουρισμός μπορεί να βοηθήσει τις τοπικές κοινωνίες να αναπτυχθούν ,να αναδείξουν αλλά και να συντηρήσουν τους αρχαιολογικούς και πολιτιστικούς τους θησαυρούς. Να αποδείξει πως ο άνθρωπος έχει ανάγκη τη φύση γι αυτό κι οφείλει να τη διατηρεί όσο μπορεί ανέπαφη και να τη προστατεύει όπως τη ζωή του. 
  Αγαπητοί μας φίλοι η ποικιλομορφία του φυσικού τοπίου της πατρίδας μας καθώς και οι ιδιαίτερα ευνοϊκές κλιματολογικές συνθήκες που επικρατούν  χαρίζει σε μια τέτοια δραστηριότητα  ετήσια διάρκεια.  Ο εναλλακτικός τουρισμός στη χώρα μας μπορεί να αποδώσει  καρπούς .  Σκεφτείτε το . Αξίζει και μόνο τον προβληματισμό σας …



Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment