Φέρνοντας τα νεολιθικά ειδώλια της Kουτρουλού Μαγούλα πίσω στη ζωή




Τα Νεολιθικά ειδώλια από πηλό που έχουν βρεθεί στη Κουτρουλού Μαγούλα ,είναι μερικά από τα πιο αινιγματικά αρχαιολογικά ευρήματα.Απεικονίζοντας σε μικρογραφία ανθρώπινες μορφές , ζώα, διάφορα ανθρωπόμορφα ή ζωόμορφα όντα, καθώς και υβριδικά ή αορίστου άλλων οντοτήτων, τα ειδώλια αυτά έχουν οδηγήσει τη σκέψη σε διαφορετικές ερμηνείες εξάπτοντας τη φαντασία τόσο του κοινού όσο και της επιστημονικής κοινότητας.
Η ανασκαφική δραστηριότητα στη Κουτρουλού Μαγούλα , μια περιοχή της Μέσης Νεολιθικής - 5800-5300 π.Χ. - στην κεντρική Ελλάδα ( ελληνική ανασκαφή στη θέση Κουτρουλού Μαγούλα Φθιώτιδας, που ερευνάται από την Αρχαιολογική Υπηρεσία σε συνεργασία με τη Βρετανική Σχολή Αθηνών και το Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον/ Καθ. Γιάννης Χαμηλάκης - University of Southampton / Βρετανική Σχολή Αθηνών και της δρ. Νίνας Κυπαρίσση-Αποστολίκα - Ελληνικό Υπουργείο Πολιτισμού ), προσφέρει μια μοναδική ευκαιρία που θεωρείται επαναστατική στον τρόπο με τον οποίο οφείλουμε να μελετούμε αλλά και να κατανοούμε τα προϊστορικά ειδώλια. Αυτή η ανασκαφική συνεργασία , μια από τις δέκα πιο σημαντικές αρχαιολογικές ανακαλύψεις το 2013 σύμφωνα με το Heritage Daily , είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα και μία από τις μεγαλύτερες στη Νοτιοανατολική Ευρώπη: περισσότερα από 300 ειδώλια και τμήματα ειδωλίων που έχουν ανακτηθεί μέχρι σήμερα (2001-2012) , καθώς κι ο περιβάλλον χώρος που είναι σχετικά περιορισμένος , έχουν καταγραφεί σχολαστικά.



Πριν από μερικές εβδομάδες ξεκινήσαμε το έργο μας »Corporeal δεσμεύσεις με πηλό» (που χρηματοδοτείται από την Βρετανική Ακαδημία ) με σκοπό την καταγραφή, την οπτικοποίηση και την αναπαραγωγή των ειδωλίων από Koutroulou Μαγούλα χρησιμοποιώντας ένα tailor-made βάση δεδομένων, έτσι ώστε να εισάγετε όλα τα στοιχεία τους, καθώς και όπως ζωγραφική, φωτογραφία, σάρωση με λέιζερ και 3D εκτύπωση.Αναπόσπαστο μέρος της δουλειάς μας είναι η ταυτόχρονη συνεργασία μεταξύ των διαφορετικών ειδικοτήτων στις τεχνικές καταγραφής και απεικόνισης, δεδομένου ότι κάθε μία από τις μεθόδους που χρησιμοποιούνται παρέχουν λεπτομέρειες που δεν θα μπορούσε να συλληφθεί με οποιοδήποτε άλλο μέσο. Επιπλέον, δέκα επιλεγμένα σημεία εύρημα ειδώλια θα ραδιενεργού άνθρακα-ημερομηνία. Πετρογραφική ανάλυση θα πραγματοποιηθεί στις 50 παραδείγματα, για να ερευνήσει την προέλευση και την επιλογή και την επεξεργασία των πρώτων υλών.Δεδομένου ότι πολλά ειδώλια βρέθηκαν σε συνδυασμό με εστίες, ανάλυση αντίσταση σε θερμικό σοκ θα πραγματοποιηθεί, για να καθορίσει τις θερμικές ιδιότητες του πηλού που χρησιμοποιείται, και να διερευνήσει την υπόθεση της σκόπιμης καταστροφής από πυρκαγιά. Θα μελετήσει επίσης τις ενώσεις τους με άλλα αντικείμενα και τη ρύθμιση στο σύνολό της, καθώς και τις τεχνολογικές επιλογές που διέπει την παραγωγή των ειδωλίων. Επιπλέον, θα διερευνήσει τη πιθανότητα του σκόπιμου κατακερματισμού τους.


Τα αποτελέσματα, που θα φέρει επανάσταση στον τρόπο που αντιλαμβανόμαστε τα αντικείμενα αυτά, θα είναι στη διάθεση του κοινού, μέσω μιας ανοιχτής βάσης δεδομένων, η οποία θα περιλαμβάνει επίσης το διαδραστικό 3D εικόνες που λαμβάνονται από το σαρωτή λέιζερ. Επίσης, θα πρέπει να δημοσιεύονται ως ξεχωριστή μονογραφία και άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και δημοφιλή περιοδικά.





3D Σάρωση και 3D εκτύπωση


Το Winchester School of Art γενναιόδωρα στήριξε αυτό το έργο δανείζοντας το τεχνολογικό τους εξοπλισμό ( Creaform VIUScanner), επιτρέποντάς μας την ενδελεχή ψηφιακή - τρισδιάστατη τεκμηρίωση των μικρού μεγέθους ειδωλίων. Επιπλέον, με δεδομένο το γεγονός ότι το υλικό αυτό δεν μπορεί να μετακινηθεί από την Ελλάδα, οι ακριβείς 3D δεδομένα που παράγονται από το σαρωτή θα παρέχει πρόσβαση σε δύο μελετητές και το ευρύ κοινό, παρέχοντας τα μέσα για να παρατηρήσει, να μελετήσει και να κατασκευάσει ερμηνείες του υλικού, ενώ προστατεύει το αρχικό . Οι λεπτομερείς πληροφορίες ότι ένας σαρωτής θα παράγει, θα επιτρέψουν την περαιτέρω εξέταση της κατασκευής και χρήσης ειδώλια ».


Η φορητή Creaform VIUScanner είναι μια ισχυρή μηχανή που συλλαμβάνει ανάλυση έως 0,1 χιλιοστά (0,2 χιλιοστά ακρίβεια) και 250 dpi χρώματος. Η χρήση του είναι πολύ απλή, δεδομένου ότι είναι ελαφρύ επιτρέποντας μια σειρά από κινήσεις γύρω από τα ειδώλια, οι οποίες σαρώνονται σε μια μαύρη επιφάνεια / ματ με ανακλαστικές στόχους. Η δέσμη λέιζερ που εκπέμπεται από το σαρωτή επιτρέπει τη λήψη υψηλής γεωμετρική λεπτομέρεια, ενώ ένα επιπλέον κάμερα συλλαμβάνει το χρώμα των αντικειμένων. Το γεγονός ότι τα αποτελέσματα της σάρωσης ενημερώνονται σε πραγματικό χρόνο σε μια οθόνη υπολογιστή κάνει τη διαδικασία πιο εύκολη αφού ο χρήστης γνωρίζει ανά πάσα στιγμή που μέρος των αντικειμένων που λείπουν ή έχουν χαμηλή ανάλυση.


Οι ακριβείς και υψηλής ανάλυσης 3D μοντέλα που ο σαρωτής θα παράγει θα επιτρέψει επίσης την εκτύπωση ακριβή 3D αντίγραφα των ειδωλίων, ως εκ τούτου, επιτρέποντας τη φυσική πρόσβαση στο υλικό για όποιον ενδιαφέρεται για την Ελλάδα και από το εξωτερικό. Εκτός αυτού, ο πειραματισμός με διαφορετικά υλικά εκτύπωσης θα παρέχουν στους ερευνητές και τις δημόσιες διαφορετικά είδη οπτική και απτική ανάδραση, δίνοντας έτσι τη δυνατότητα εναλλακτικών δεσμεύσεις με το υλικό. Τέλος, τόσο οι ψηφιακά μοντέλα και τα αντίγραφα που προέρχονται από αυτά θα μπορούσε να γίνει εκθέματα σε μουσεία και εκπαιδευτικών πόρων για το κοινό.
 Διαβάστε το πρωτότυπο : http://acrg.soton.ac.uk/blog/3808/
Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment