Αναβίωσε και φέτος το έθιμο της Ρουμπάνας στο Νέο Μοναστήρι



  Όπως συμβαίνει κάθε Σάββατο του Λαζάρου ,τα τελευταία χρόνια στο Νέο Μοναστήρι Δομοκού ,έτσι και φέτος αναβίωσε το έθιμο της "Ρουμπάνας" με επιτυχία. Είναι σημαντικό για τη μνήμη και τη πολιτιστική παράδοση ενός τόπου να διατηρεί τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κι όσο αυτό είναι δυνατό ,αναλλοίωτα. Συγχαρητήρια στους φορείς ,στα παιδιά μα και στο δάσκαλο τους  Απόστολο Σβανά.











Σχετικά για το έθιμο διαβάζουμε από τη σελίδα της ΠΟΣΑΡ ( http://www.anatolikiromilia.com/%CE%B5%CE%B8%CE%B9%CE%BC%CE%B1/)

Tο Σάββατο του Λαζάρου γινόταν το έθιμο της «Ρουμπάνας», το οποίο αναλάμβαναν την οργάνωσή του, οι νέες της παντρειάς. Είχε θρησκευτικό αλλά και κοινωνικό χαρακτήρα, γιατί έδινε την ευκαιρία στις νέες για μιαν επίσημη έξοδο από το σπίτι και τη δυνατότητα να επιδείξουν τις ικανότητές τους στο τραγούδι και το χορό, που ήταν βασικά του στοιχεία.
Το κύριο μέρος του εθίμου ξεκινούσε το μεσημέρι όπου οι κοπέλες, συγκεντρώνονταν στην πλατεία του χωριού και εξέλεγαν τη « νούνα ». Στη συνέχεια επισκέπτονταν όλα τα σπίτια του χωριού. Στο δρόμοτραγουδούσαν ειδικά τραγούδια για το δρόμο, ως την είσοδο του σπιτιού. Μπαίνοντας στην αυλήτραγουδούσαν:

Για έβγα μουρ μάλι (μάνα), να ειδής τουν τσιουμπάνη, πώς λαλεί ν’ καβάλα.
Φτάνοντας στην πόρτα του σπιτιού στέκονται δυο κοπέλες από τη μια πλευρά της πόρτας και δυο από την άλλη και έλεγαν, παινέματα, για τα μέλη της οικογένειας.
Εν τω μεταξύ τα άλλα κορίτσια βάζουν το καλάθι που έχουν μαζί τους στη μέση της αυλής καιχορεύουν γύρω από αυτό, τραγουδώντας ειδικά, για την περίσταση τραγούδια μέχρι να πάρουν ταφιλοδωρήματα οπότε φεύγουν για άλλο σπίτι.
Αφού περάσουν από όλα τα σπίτια του χωριού καταλήγουν στην πλατεία όπου στήνουν χορό και από κει πηγαίνουν χορεύοντας στο σπίτι της νούνας και συνεχίζουν το χορό στην αυλή της.
 




φωτογραφικό υλικό από τις σελίδες στο facebook του κ. Α.Σβανά (Apostolos Svanas), Karagianni Katerina και Konstantina Choutou.
 Για εσα΄ς που διαθέτετε λογαριασμό facebook δείτε το σχετικό βίντεο : https://www.facebook.com/video.php?v=690270507761930&pnref=story
Share on Google Plus

About Ofenis

H αγάπη για τον τόπο μας είναι δείγμα πολιτισμού.Τίποτα δε μας ανήκει όλα είναι δανεικά και τα οφείλουμε στις γενιές που ακολουθούν..
    Blogger Comment
    Facebook Comment